Oficiální stránky obce Sudice

Nedejte zlodějům šanci, vždy zamykejte své domovy

24. 7. 2024

V letních měsících Policie ČR pravidelně upozorňuje preventivní kampaní „Zabezpečte se“ na problematiku zabezpečení domů i bytů proti vloupání. Drzost pachatelů však nezná mezí a vzhledem k zaznamenaným případům na Opavsku upozorňujeme na krádeže finanční hotovosti a šperků z rodinných domů. Pozor, nejedná se o klasické vloupání do obydlí, jehož majitel odjel na dovolenou či na pouhý nákup, ale o krádeže věcí za přítomnosti poškozeného, zpravidla seniora, který si nezve cizí osobu domů, nýbrž ponechá odemčené dveře do svého obydlí a nezvaný host mu bez jeho vědomí prohledá dům a odcizí cennosti!

 

Dbejte preventivních rad:

  • vždy se doma zamykejte, u rodinných domů nezapomínejte na garáže, uzamykejte zahradní branky i brány,
  • uzamykejte své domovy i v případě pohybu okolo domu – práce u domu či na domě, na zahradě…
  • nevěřte cizím lidem, nevpouštějte si je do příbytku,
  • nemějte doma větší obnos peněz.

 

Připomínáme platnost zákazu podomního prodeje, např. v Opavě tento zákaz platí od roku 2015

a týká se celého území města včetně městských částí. Doporučujeme investovat do zabezpečení domů, především do kvalitních bezpečnostních dveřních systémů, nainstalování kamerového systému s přísvitem, apod.

Nezapomínejte, že pachatelé využívají důvěřivosti a neinformovanosti starších lidí a často používají smyšlené příběhy či kontroly pod záminkou přejít práh vašeho obydlí.

Další rady, jak zabezpečit svůj majetek naleznete zde: Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům – Policie České republiky.

 

prap. Ing. Zuzana Moravcová,
por. Bc. Pavla Welnová

 

Last modified: 24. 7. 2024

Comments are closed.

Skip to content