a) Místo možného výskytu
Území správního obvodu ORP Opava - nelze blíže specifikovat
- rozsáhlá území na směrech enormního šíření mikroorganismů
- přetrvávají v závislosti na podmínkách únosnosti daného prostředí
- na specializovaných pracovištích mohou být evokovány v důsledku chyby
Příklady:
Salmonelóza:
- lahůdkářské, cukrářské, masné výrobny a prodejny
- zdroje vody
- prodejny ovoce a zeleniny
Virová hepatitida:
- Nelze specifikovat. Disperzně na území města i dále, neboť se jedná se o návaznost na zdroj a šíření nákazy
Chřipka:
- Nelze specifikovat
Bacilární úplavice a břišní tyf:
Disperzně dle zdroje nákazy. Při kontaminaci vody a potravin v celoměstském rozsahu
- Obdoba platí pro další nebezpečné (zhoubné) infekce
b) Pravděpodobnost výskytu
Při šíření mikroorganismů:
- mohou odpovídat určité periodicitě
- mohou být nepravidelné, až zcela ojedinělé.
c) Rozsah a ohrožení v závislosti na čase a dalších podmínkách
Ohrožení:
- je na zdraví a životech (význam inkubační doby a rychlosti šíření infekce)
- ohrožení je diferencované podle míry odolnosti jednotlivých skupin obyvatelstva.
Čas:
- rozhodující je inkubační doba
Počasí:
- má vliv u bacilární úplavice a u salmonelózy
Intenzitu epidemie zvyšuje:
- nedodržení správné technologie výroby potravin, skladování a prodej
- distribuce závadných potravin a vody
- kumulace obyvatelstva (u chřipky).
Jiné vlivy:
- primární kontaminace potravin, chovů drůbeže a tím vajec u salmonelózy
- přemnožení hlodavců a hmyzu
d) Ohrožení obyvatelstva
- trvalá zdravotní postižení a četná úmrtí
e) Předpokládané škody
Salmonelóza:
- postižení na zdraví, popř. úmrtí dětí a starších osob
- ekonomické ztráty z likvidace závadných potravin a absence v zaměstnání
- vyřazení výroben z provozu
Chřipka:
- postižení na zdraví celé populace, zejm. dětí a starších věkových skupin
- ochromení dopravy, služeb a školství
- absence v zaměstnání
Obecně:
- ztráty v důsledku absence v zaměstnání
- ztráty z mnohonásobně vyšších nákladů na zdravotní péči (léčbu, léky)
- hmotné ztráty z vynucené likvidace potravin
f) Zásady pro provedení záchranných a likvidačních prací
- léčba (hospitalizace) nemocných,vyhledávání nemocných, zavedení protiepidemických a karanténních opatření, likvidace závadných potravin, vyšetření a desinfekce zdrojů vody, úpravy vody a potravin, desinsekce a deratizace
- aktivace součástí zdravotnické služby
- stanovení režimu v rámci hygienicko - epidemiologických opatření
- stanovení karanténní zóny, lokalizace ohnisek nákaz
- podle podmínek prevence desinfekce (desinsekce nebo deratizace)